Biciklizam

Staza Kaštel Stari

Na obali Kaštelanskog zaljeva nanizala se niska sedam prekrasnih bisera, Kaštela. Nekadašnja naselja uz more od osmanskih osvajanja štitili su kašteli. Prvi takav planski je 1480. u Kaštelanskom polju sagradio Koriolan Cipiko, zapovjednik mletačke galije. Nakon što se 1474. vratio s Levanta, iz rata s Turcima, trogirski mu je knez odobrio izgradnju utvrde za obranu. Ugledni plemić okružio je naselje bedemima, kulama i jarkom preko kojeg je do ulaza vodio pokretni most. Naime, kako bi zaštitili stanovnike koje su turski napadači često otimali ili ubijalii, a time osigurali i proizvodnju, plemići posjednici zemlje između Splita i Trogira, tijekom 15. i 16. stoljeća na obali dugoj 18 kilometara, grade 12 utvrđenih naselja sa 17 utvrda-kaštela po kojima je čitav prostor i dobio naziv - Kaštela.

U njegovom se zaleđu ravnica Kaštelanskog polja postupno uspinje prema masivu Trećanice koja ga zatvara sa sjeverozapadne strane. Najviši vrh ovog brda je Velika Trećanica, na visini od 600 metara. Na jugu je okružen  naseljima Plano, Rudine, Sadine i Trećanica, a zaštitni mu je znak maslinik podignut 2003. godine, tada najveći u Dalmaciji.

 

Tehničke značajke

Dugačak uspon blagog nagiba s podlogom od finog makadama karakterizira ovu stazu. Dužina od 19,7 km i 506 m visinske razlike čine stazu srednje fizički zahtjevnom, no njen tehnički karakter je vrlo pitom pa je moguće cijelu stazu odvoziti na gravel ili treking biciklu, uz povećan oprez na pojedinim dionicama. Staza započinje blagim asfaltiranim spustom koji se kasnije pretvara u uspon dugačak 2 km s prosječnim nagibom od blagih 3,5%. Glavni uspon započinje na 6. i traje sve do 12. kilometra te vas uz prosječni nagib od 4,7% finim makadamom podiže do 270 metara iznad mora. Tijekom penjanja možete uživati u čestim pogledima na more. Spust koji započinje na 11. kilometru tehnički je blagog karaktera, no na jednom se dijelu proteže kilometar grubog makadama koji će MTB bicikli s lakoćom savladati, dok mu vozači gravel i treking bicikala moraju pristupiti s oprezom. Treći uspon dužine 1,4 km i prosječnog nagiba 7,9% najzahtjevniji je dio staze, no nakon njega imate mnogo vremena za odmor jer vas čeka ravni dio te spust na kraj staze. Početni dio spusta najstrmiji je, s gradijentom od -17%, i vozi se po makadamu, dok je ostatak spusta asfaltiran.

 

Za otvoriti GPX dokument potrebno je preuzeti aplikaciju (npr. GPX Viewer).