Događanja

Kaštela - interpretacijske šetnje

 

Turistička zajednica grada Kaštela organizira 3 kostimirane interpretacijske šetnje (storytelling) na različitim lokacijama grada Kaštela. 
Ova 3 itinerara odvijaju se tijekom ljeta (srpanj i kolovoz), svaki tjedan ( ponedjeljak, srijeda i petak). Za svaki program dajemo najavu na društvenim mrežama (Facebook) s mogućnošću prijave na program. Ova vođenja su besplatna, a broj prijavljenih je ograničen.
 

1. KAŠTELANSKI DVORCI I LEGENDE – Kaštel Lukšić
Vodič i interpretator baštine: Nataša Birčić

Rezervacije:  natasa_cuk@yahoo.com   

+385 98 286 926     Facebook

Naša priča se događa u 17. st. u Kaštelima gdje splitski i trogirski plemići grade utvrđene dvorce uz more još od 15. st. Bilo je to doba vladavine Mletačke republike, a napad od Turaka je prijetio iza brda Kozjak. Utvrđeni dvorci su služili kao ladanjske kuće za plemiće i da pruže zaštitu svojim zidinama seljacima koji su za njih obrađivali zemlju. U Kaštel Lukšiću u dvorcu Vitturi je živjela djevojka Dobrila s roditeljima, a u dvorcu Rušinić mladić Miljenko s ocem. Dvoje mladih su se zaljubili, ali zbog svađe očeva njihova ljubav je bila zabranjena. Kostimirana šetnja započinje kod dvorca Vitturi pričana iz lica Dobriline sluškinje Antice koja je obučena u radnu odjeću onog vremena, nastavlja se do stare župne crkvice Gospe od Uznesenja gdje su se Miljenko i Dobrila vjenčali. Uz ljubavnu priču se objašnjava i tadašnji način života. Dalje se ide do dvorca Rušinić i crkvice Sv. Ivana Krstitelja gdje su dvoje mladih pokopani, a tu ujedno šetnja završava. To je tragična ljubavna priča kaštelanskih Romea i Julije koji se zbog zabranjene ljubavi moraju tajno sastajati. Njihova ljubav nije dugo trajala. Nakon vjenčanja Dobrilin otac ubija Miljenka iz osvete, a Dobrila izgubi razum i ima jedinu želju da bude
pokopana uz svog Miljenka.

2. KORIJENI DALMACIJE – Kaštel Štafilić i Kaštel Novi
Vodič i interpretator baštine: Ana Jakić

Rezervacije: a.ivica@yahoo.com 

+385 915835416 Facebook

Interpretacijska tura Korijeni Dalmacije počinje kod Stare masline i uvodi sudionike u prostorni i vremenski okvir Kaštela od 5. do 21. stoljeća. Iz prirode dobivamo plodove koje ljudska ruka oplemeni, te primjeni u svakodnevnom životu. Kaštela su kolijevka proizvodnje
ekstradjevičanskog maslinovog ulja i vrhunskih vina. Najpoznatiji je naravno Kaštelanski Crljenak – Zinfandel, ali tu su i manje poznate sorte: Babica i Tribljan. Stari Grci su govorili: „Gdje je ulje i vino – tu je i kultura.“ Kroz šetnju se prati i razvoj kule Ferro, utvrda Stafileo i Ćipiko za obranu polja i seljaka od turskih napada i mnogobrojnih osvajača koji su prolazili ovim krajevima. Ključnu ulogu su imale
hrvatske plemićke obitelji Ćipiko i Stafileo koje su život na ovim prostorima očuvale gradnjom utvrda i obranom sela. Plemići su imali težak zadatak – držati ravnotežu između mletačke vlasti i hrvatskog puka. Jer Korijeni Dalmacije nisu samo korijeni iz prirode, to su korijeni i iz društva. Plodovi prirode, Mediterana su jako bitni i u kršćanskoj vjeri i Crkvi koja je davala snagu izmorenom narodu. Tradicija i običaji često nestaju nakon mnogo stoljeća, ali zahvaljujući duhovnosti ulje i vino imaju veliku simboliku i snagu u 21.stoljeću, i to se interpretira kod crkve sv. Petra apostola u Kaštel Novom.
Na ovoj šetnji sudionici imaju priliku kušati ekstradjevičansko maslinovo ulje, upoznati se s procesom od zemlje do stola, preispitati svoje korijenje, razmisliti o svom nasljeđu, duhovnosti i povijesnom razvoju koji je ostavio trag na današnji život u Dalmaciji i u Kaštelima.

3. PRIČA DOBRILE VITTURI – Muzej grada Kaštela
Vodič i interpretator baštine: Sandra Hrabar

Rezervacije: sandra.hrabar0212@gmail.com

+385 99 461 2385 Facebook

Ima li što ljepše nego pričati o ljubavi. Ako odlučite posjetiti Kaštela svakako posjetite Muzej grada Kaštela. Sam muzej je smješten u Kaštel Lukšiću odnosno u kaštelu Vitturi. A kad smo već kod Kaštela ima li što bolje nego da čujete priču o najpoznatijim kaštelanskim ljubavnicima. Svi znaju za Romea i Juliju, znate li za Miljenka i Dobrilu? U samom ulazu u kaštel vas dočekuje jedna posebna dama njeno ime je Dobrila Vitturi. Već kad je ugledate primjetit će se da ne pripada današnjem vremenu. Zahvaljući licenciranoj turističkoj vodičici, odnosno kostimiranom intepretatoru baštine posjetitelji mogu uživati u posebnoj priči. Naša Dobrila koju utjelovljuje Sandra Hrabar će posjetiteljima dočarati prošlost te će ispričati priču o svojoj nesretnoj ljubavi. Sam kaštel Vitturi je svjedok ove ljubavne priče, a tko bolje zna njegove tajne nego sama Dobrila. Osim što ćete čuti sve o tajnim sastancima ovo dvoje mladih saznat će te nešto više o burnoj kaštelanskoj prošlosti. A još više ćete otkriti o prošlosti Kaštela jer će Vas Dobrila prošetati kroz stalni postav muzeja. Razveselite Dobrilu svojim dolaskom jer iako vam priča svoju tragičnu sudbinu nju veseli oživljavanje spomena na njenu veliku ljubav. Uplovite u svijet mašte i zajedno s kostimiranom Dobrilom oživimo prošlost i legendu. Kažu da je ljubav sve pobjeđuje i da je nepobjediva. Ali u Dobrilinom slučaju ovo dvoje mladih su zajedno u vječnost.