Kaštela u 1,3,7 dana

Kaštela u 7 dana

Sedam dana za sedam Kaštela. I to je opcija. Svaki dan drugo mjesto, a njih sedam kreiraju atipični grad, bez gužvi, vreve i buke, prekomjernog prometa, užurbanosti i stresa. Idealan odabir za opuštajuće putovanje, godišnji odmor, ljetni predah u kojem ništa ne morate i sve stignete u skladu s poznatom dalmatinskom izrekom Pomalo, nije priša. U tom stilu preporučamo još atraktivniju opciju upoznavanja Kaštela.

Putovanje tradicionalnom Vinskom kočijom kroz Kaštel ŠtafilićKaštel NoviKaštel StariKaštel Lukšić i Kaštel Kambelovac, otkrit će najljepše renesansne utvrde, stare kaštele po kojima su mjesta dobila ime. Zaustavit ćete se pored 1.500 godina stare masline koja još uvijek daje maslinovo ulje, doznat ćete da su Kaštela pradomovina zinfandela koji je u ovim krajevima poznat kao crljenak kaštelanski, a u čaši ovog vrhunskog vina uživat ćete u ambijentalnim konobama kaštelanskih vinara.

U sedmodnevni itinerer obavezno ubacite obilazak Nadbiskupske palačeKaštel Sućurcu i bajkovite kamene utvrde Kaštilca u susjednoj Kaštel Gomilici u kojoj se snimao svjetski megahit Igre prijestolja. Još bolje ih je posjetiti biciklom, pa nastaviti vožnju obalom kroz svih sedam Kaštela. 

Biciklom možete i po padinama Kozjaka u obilazak crkvica i planinarskih domova. Nećete se izgubiti, biciklističke, ali i pješačke i planinarske rute ucrtane su u interaktivnu kartu. Dan u prirodi s najljepšim pogledom na Kaštelansko polje, Kaštelanski zaljev i dalmatinski arhipelag puni energijom.

Bez obzira u kojem od sedam Kaštela odsjeli jedan dan rezervirajte za šetnju središtem Kaštel Lukšića u kojem su u 17. stoljeću živjeli najpoznatiji kaštelanski ljubavnici Miljenko i Dobrila. Njihova zabranjena ljubav završila je tragično, a par je pokopan u crkvici sv. Ivana pored dvorca Rušinac u kojem je živjela Miljenkova obitelj. Niti desetak minuta lagane šetnje od impozantnog Rušinca podignutog na kamenim stijenama u moru, smješten je prekrasan renesansni dvorac Dobriline obitelji Vitturi u kojem je danas Muzej grada Kaštela.

Ne propustite posjet Biblijskom vrtu na padinama Kozjaka, mističnoj zelenoj oazi s crkvicom sv. Marije od Špiljana, poznatije kao Gospa od Stomorije. Na vidikovcu s kojeg puca pogled na Kaštelansko polje i zaljev mali je vinograd posvećen lozi i težaku u kojem posebno mjesto zauzima kaštelanski crljenak.

Svakako planirajte i cjelodnevni izlet u UNESCO gradove Split ili Trogir, možete i do antičke Salone ili do srednjovjekovnog Šibenika, nisu daleko ni Nacionalni park Krka i Park prirode Biokovo, a na 45 minuta vožnje trajektom je i otok Brač. U Kaštelima je sve blizu i nadohvat ruke.

Odaberite tempo i omiljenu aktivnost, kombinirajte je s hedonizmom i predahnite u jednom od kaštelanskih kafića, restorana ili konoba s ukusnim i zdravim jelima dalmatinske kuhinje, a u vrućim ljetnim mjesecima nakon kupanja na jednoj od dvadesetak plaža uživajte u koncertima ili predstavi na kaštelanskim trgovima i parkovima. Sedam dana će proći kao od šale... Dođite nam opet!