Kaštela u 1,3,7 dana

Kaštela u 1 dan

U Kaštela ćete se zaljubiti na prvi pogled, odmah ćete osjetiti zaraznu dalmatinsku vibru, odgovarat će vam ležeran stil života, vrlo brzo ćete se uklopiti u mediteransku atmosferu. Ako ste tu u prolazu ili samo jedan dan poželjet ćete se vratiti i ostati dulje, jer je nemoguće u tako kratkom roku istražiti ovaj grad kojeg čini sedam povijesnih mjesta. Ipak nemojte posve odustati. Posjetite njegovo središte, živopisni Kaštel Lukšić i izletu u Kaštela dodajte dozu romantike.

U ovom mjestu generacijama se prepričava legenda o Miljenku i Dobrili, nesretnim ljubavnicima iz 17. stoljeća. Živjeli su u posvađenim plemićkim obiteljima, pa je njihova ljubav okončala tragično, poput one u najpoznatijoj Shakespearovoj drami Romeo i Julija. 

Gotovo puna četiri stoljeća njihova priča živi u pjesmama i predstavama, a svakoga ljeta slavi se na Danima Miljenka i Dobrile, kaštelanskom festivalu ljubavi. Od Dobrilinog dvorca Vitturi, jednog od najljepših renesansnih dvoraca u kojem je danas Muzej grada Kaštela, do Miljenkovog dvorca Rušinić, utvrđenog na morskoj hridi trebat će vam deset minuta lagane šetnje uz obalu, a sastavni dio ove kaštelanske priče je i crkvica sv. Ivana pored Rušinca u kojoj je par pokopan. Na grobu, nema imena, samo posveta ljubavi satkana u dvije riječi Pokoj ljubavnikom.

Ako ste ljubitelj svjetskog hita Igre prijestolja, umjesto u Kaštel Lukšić, svratite do Kaštel Gomilice i razgledajte Kaštilac, prekrasnu utvrdu u kojoj se snimala ova popularna serija. Podignuta na morskoj hridi, s kopnom povezana kamenim mostom djeluje nestvarno. Najljepša slika iz Kaštela i Dalmacije.