Događanja

Slikarsko - kiparska kolonija

Šestu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko - slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2023.“ u organizaciji Grada Kaštela, TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela, udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić, pod pokroviteljstvom Spltsko – dalmatinske županije i Ministarstva poljoprivrede.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta masline može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime („Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno - povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju. .
Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 30. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda posebno ćemo promovirati maslinu kao simbol mira, blagostanja, dugovječnosti, otpornosti te ljekovitosti i Mediterana 

                     Kolonija će trajati četiri dana od 19. – 22. listopad 2023. u vremenu od 10.00 do 16.00 sati u Kaštel Lukšiću, u dvorcu Rušinac  i biti će otvorena za javnost.
               Svečanost otvaranja manifestacije bit će 19. 10. 2023.g. (četvrtak) u 13:00 sati.  U sklopu programa  Turistička zajednica grada Kaštela  će  upriličit gastro užitak -  tradicijsku kaštelansku marendu uz Crljenak kaštelanski. Bit će upriličeno i kušanje  proizvoda od masline, usoljenih maslina i čaj od lista 1500 godina stare masline. Doprinos ove manifestacije je upravo na tragu strategije Turističke zajednice grada Kaštela da se  turistima ponudi dodatni kulturno – gastro sadržaj izvan glavne turističke sezone. Ovim projektom TZG Kaštela se na inicijativu Turističke zajednice Županije SD uključila u pričo o „Dalmatinskoj marendi“ , kao i   u   projekt Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice „Mjesec  hrvatskog turizma“,. 
Hrvatski kipari, izrađivat će skulpture od grana 1500 godina stare masline koja raste u Kaštel Štafiliću, jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta.  U isto vrijeme slikari stvarat će svoja djela na temu masline. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković. 

Posjetitelji kolonije  moći će se pobliže upoznati s umjetnicima i njihovim viđenjem stabla stare masline Mastrinke, kao i s načinom izrade umjetničkih predmeta od stare masline i o staroj maslini .  Ovo je jedno od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja. Uz otkriće Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel , grad Kaštela postao je jedna od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci. 

Sve dane ulaz za posjetitelje je besplatan.