Događanja

LEGENDA O MILJENKU I DOBRILI 2016

7.08.2016.  Svečanost otvaranja - prigodni program uz kazališnu predstavu Miljenko i Dobrila                           
21 h, ispred dvorca Vitturi, K.Lukšić

                           
8.08.2016.  Djeca i Miljenko i Dobrila                           
18.30 h  i 21 h - dvorac Rušinac, K.Lukšić

                           
9.08.2016.  Dobriline glazbene večeri                             
Nastupaju: Radojka Šverko, ŽK Neverin i Mladenka Gruica                           
21 h, park Vitturi, K. Lukšić

                           
10.08.2016.  Koncert baroknog ansambla Ars longa                           
21 h, župna crkva K.Lukšić

                           
11.08.2016.  Arije i dueti iz opere Miljenko i Dobrila                           
21 h, dvorac Vitturi, K. Lukšić

ORGANIZATORI: GRAD KAŠTELA I TURISTIČKA ZAJEDNICA

Priča o  Miljenku i Dobrili smještena je u drugu polovicu 17. stoljeća u K. Lukšić gdje su živjele obitelji Vitturi i Rušinić u svojim romantičnim dvorcima. Mali Miljenko (Rušinić) i Dobrila (Vitturi) su bili prijatelji i na kraju se zaljubili. Njihovi roditelji koji su se u međuvremenu posvađali nisu dozvolili njihovo druženje niti vjenčanje,  a nakon njihovog bijega i niza zapleta koje samo ljubav može dati, roditelji su pristali na vjenčanje u K. Lukšiću.

Kaštelanski ljubavnici su prihvatili roditeljsku ponudu. Međutim, Dobrilin otac, knez Radoslav se nikako nije mogao pomiriti sa činjenicom da je Miljenko ipak pobijedio i da će odvesti njegovu Dobrilu, kao svoju suprugu, u njihov novi dom, dvorac plemićke obitelji Rušinić. Obuzet nesavladivom mržnjom i osvetom, večer nakon vjenčanja dvoje mladih u ljeto 1690. godine, knez Radoslav je na mostu ispred svog dvorca u Kaštel Lukšiću ubio svog zeta iz kubure.

Nekoliko mjeseci nakon nemilog događaja, Dobrila je od silne tuge izgubila razum, razboljela se i umrla. Njezina posljednja želja je bila da je pokopaju kraj Miljenka u crkvici Sv. Ivana na Rušincu koja potječe iz 16. st.. U toj se crkvici danas nalazi nadgrobna ploča na kojoj piše. "Pokoj ljubovnikom". U Kaštel Lukšiću se osim njihova groba nalazi i izvorni Dobrilin dvorac Vitturi iz XV. – XVI. st., Miljenkov kaštel Rušinić iz XV.st te stara crkva iz 1530.god. u kojoj su vjenčani. Prema ovoj legendi napisani su roman, drama i opera.
Svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije Legenda o Miljenku i Dobrili održat će se 7. kolovoza s početkom u 21 sat ispred dvorca Vitturi, a niz kulturnih događanja na tu temu odvijat će se sve do 11. kolovoza 2016. g.