Događanja

Kiparsko slikarska kolonija 2022

Petu godinu za redom u Kaštelima će se održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2022.“ , kod stare masline , u K.Štafiliću, u organizaciji Grada Kaštela,  TZG Kaštela, Muzeja grada Kaštela, Bijaća- društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur, udruge maslinara Mastrinka i SŠ Braća Radić.

Hrvatski kipari, na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta, a u isto vrijeme hrvatski slikari stvarat će svoja djela na temu iste.  Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.- 2019. godine. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković.

Ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom na jedinstvenost i različitost ovog primjerka drveta može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime („Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata...“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852.), grada s bogatom kulturno-povijesnom baštinom koji njeguje tradiciju.

Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 29. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličena izložba radova s prošlih kolonija.

Kolonija će trajati četri dana u vremenu od 10 do 18 sata i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci.

Biti će upriličena izložba radova nastalih na proteklim kolonijama uz prigodni program, radovi stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira, blagoslova i Mediterana, te će biti upriličeno kušanje čaja od lista ove masline i sajam proizvoda od masline.

PROGRAM:

21.10. 9:00 h - otvaranje Kiparsko-slikarske kolonije „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“  Kaštela 2022.

  • sajam proizvoda od masline,
  •  izložba radova i kreacija s detaljima 1500 godina stare masline
  • izložba nagrađenih radova od 1500 godina stare masline na „Noćnjaku“
  • prezentacija i kušanje čaja od lista 1500 godina stare masline
  • berba 1500 godina stare masline

Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, ta da nam na svojim štandovima prezentirate svoje proizvode. Pozivamo odgojno – obrazovne ustanove , ukoliko žele, da se uključe te da sa učenicima i djecom sudjeluju.

Koordinator Željka Perdić, 091 255 1400

Sve dane ulaz za posjetitelje je besplatan.