Biciklizam

Pedalom kroz Kaštela

Impresivna rivijera fascinantnih kaštela odavno privlači znatiželjne putnike. Obala na kojoj je sačuvano njezinih 12 kaštela i 10 utvrđenih naselja dijeli se na sedam gradića: Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilicu, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić.

Kaštel Sućurac, prvi u ovoj zadivljujućoj kaštelanskoj ogrlici sa splitske strane, razvio se oko Kaštilice. Ovu najstariju jezgru čine utvrđena palača nadbiskupa Averalda iz 15. stoljeća,, zapravo ljetnikovac s dvorištem i prozorima rakošno ukrašenim u stilu visoke gotike zajedno zajedno sa seoskim kućama. Nastala je na dva grebena uzdignuta nad obalom mora i takva je konfiguracija jedinstvena na obalnom prostoru Kaštela.

I Kaštel Kambelovac imao je svoje plemiće koji su željeli zaštiti sebe i stanovnike. Splitski zemljoposjednici braća Jerolim i Nikola Cambi jedini su svoj kaštel na otočiću izgradili u cilindričnom obliku i tako zaštitili sela Lažane i Kruševik. Kambelovac se izdavja i po tome što su u njemu i seljaci izgradili svoje utvrde, Veliku i Malu Piškeru. U svimu tvrđenim naseljima nalazile su se čete, a na obrambenim zidovima stalno se stražarilo. I tko zna što bi nam još o povijesti ovih prostora ispričala, kada bi mogla govoriti, maslina iz Kaštel Štafilića, iznimni spomenik prirode, stara više od 1500 godina!

Tehničke značajke

Fizički zahtjevna staza s niskim tehničkim zahtjevima i blagom podlogom. Uz 30,4 km te 592 m visinske razlike i jednim usponom od 5,4 km s prosječnim nagibom 7,5% ovo je idealna staza za one željne testiranja fizičke utreniranosti. Iako prosječni gradijent uspona nije izrazito visok, maksimalni gradijent na mjestima prelazi 17%. Početak je asfaltiran, a u drugom dijelu uspona kreću serpentine s vrlo finim makadamom. Poslije uspona se proteže dugačak blago valoviti dio s jednakim finim makadamom što ovu stazu činu odličnom za gravel i treking bicikle. CIjelim će vas putem pratiti prekrasni pogledi na more te široki makadam bez puno raslinja. Uz nekoliko blagih spusteva po središnjem dijelu staze, posljednji spust je s 4 km i -6% najduži. Podloga je u početku jednaki, fini makadam, dok je drugi dio spusta asfaltiran. Spuštanjem na razinu mora dolazite na vrlo dinamičan dio staze koji vodi uz rivu te vas, uz brojna skretanja po asfaltu, vodi pored kulturnih znamenitosti Kaštela. Preporuka je MTB, gravel ili treking bicikl, a za nešto lakše savladavanje uspona E-MTB.

 

Za otvoriti GPX dokument potrebno je preuzeti aplikaciju (npr. GPX Viewer).