Omogući pristupačnost
menu banner

Destinacija

 

Destinacija

Destinacija

Kaštela

Grad Kaštela je smješten na obali Kaštelanskog zaljeva i sa preko 40 000 stanovnika je drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Posebnost našeg grada leži u činjenici da se razvio oko 7 mjesta (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić) tj. oko utvrda - kaštela, a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju ovaj mediteranski kraj.

Istočni dio grada odnosno područje Kaštel Sućurca je nekad bilo malo industrijsko središte, a danas nakon gašenja industrije, razvijaju se  trgovački centri i u malim koracima turizam uz otvaranje ugoatiteljskih sadržaja i smještaja kod privatnih iznajmljivača.

Zapadni dio grada je turistički orjentiran. To je područje u kojem se nalazi najveći broj smještajnih kapaciteta – hoteli, turistički apartmani, sobe za iznajmljivanje, kampovi, ...
U Kaštel Gomilici se nalazi i novosagrađena marina Kaštela koja omogućava prihvat privatnih i charter brodova.

Kaštela su jedan od najbolje prometno povezanih gradova pa tako osim međunarodne zračne luke Split – Kaštela, postoji i željeznička stanica u Kaštel Starom dok je s autocestom Split – Zagreb povezan izlazno – ulaznim odvojcima od kojih su najbliži oni u Prgometu i Vučevici.

U Kaštelima djeluju mnoge udruge i ustanove koje svojom aktivnošću obogaćuju kulturni život grada cijele godine. Muzej grada Kaštela smješten je u dvorcu Vitturi, a izložbeni prostor u nekadašnjem biskupovom ljetnikovcu u Kaštel Sućurcu.

Tijekom veljače se u Kaštel Sućurcu, Kaštel Kambelovcu i Donjim Kaštelima (Štafilić, Novi, Stari) tradicionalno održavaju karnevalske svečanosti. Tradicija tih svečanosti u Donjim Kaštelima traje već više od 200 godina.

Već tradicionalno se održavaju 3-dnevne manifestacije: Kaštelanski praznik cvijeća- zadnji vikend travnja, a Revija Nostalgija i Eko etno sajam u drugoj polovici lipnja.

Svake godine, u razdoblju od 01.07. – 31. 08., održava se "Kaštelansko kulturno ljeto" tijekom kojeg se održi više od 100 manifestacija - izložbe slika, kazališne predstave, koncerti ozbiljne i zabavne glazbe, folklor, športska natjecanja, te fešti (ribarske, lovačke, planinarske,...). Priredbe se održavaju u svim mjestima i to u najatraktivnijim prostorima povijesnih jezgri mjesta, kaštelima, obali itd.

Destinacija

Možemo posebno istaknuti Večeri dalmatinske pisme  i Međunarodnu smotru folklora koje se u Kaštel Kambelovcu održavaju u srpnju, a koje njeguju klapsku pjesmu, odnosno folklor. Ovi bogati sadržaji uz domaće splecijalitete i poznata kaštelanska vina čine ponudu grada Kaštela uvjek atraktivnom, a srdačni domaćini dodatni su razlog vašeg dolaska u Kaštela.

Dobro nam došli!