Povolit přístupnost
menu banner

PROGRAM PRIJAVE I ODJAVE GOSTIJU eVisitor

 

Novi sustav prijave i odjave turista – eVisitor počinje od 1. siječnja 2016.

 

Novim Pravilnikom o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici NN 126/15  propisan je novi elektronički sustav prijave i odjave gostiju, koji će u upotrebi biti od 1. siječnja 2016. godine te koji će predstavljati centralno mjesto informacija o turistima svih turističkih zajednica na području Republike Hrvatske.

Novi Pravilnik zamjenjuje dosadašnji Pravilnik o postupku prijave i odjave turista i načinu vođenja popisa turista, a eVisitor se definira kao “središnji elektronički sustav prijave i odjeve turista u Republici Hrvatskoj“. Od 1. siječnja taj će sustav zamijeniti dosadašnji klasični način prijave gostiju. Obveznici primjene su također i sve fizičke osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu, odnosno svi vlasnici obiteljskog smještaja u Hrvatskoj.

Čitajte dalje…

 

Kao prednosti sustava eVisitor ističu se brža prijava i odjava gostiju, kao i automatski obračun boravišne pristojbe iznajmljivačima. Korisnici eVisitora će tako biti u mogućnosti da vide sve svoje obveze i uplate, te da preuzmu i isprintaju uplatnicu za plaćanje boravišne pristojbe. Budući da će prijava i odjava gostiju teći brža nego do sada, ova aplikacija omogućuje i praćenje kretanja turista s manjim vremenskim odmakom, što će omogućiti bržu izradu statističkih podataka.

Tako prikupljeni podaci o smještajnim objektima i pružateljima usluga smještaja objedinjeni na jednom mjestu bit će dostupni svim turističkim zajednicama, kao i brojnim javnim tijelima, što bi trebalo omogućiti njihovu učinkovitiju suradnju.

Da bi se mogli koristiti sustavom eVisitor, iznajmljivači će u lokalnoj turističkoj zajednici zatražiti korisničko ime, lozinku i tablicu TAN brojeva (“Transaction Authentication Number”), sigurnosnih brojeva za pristup aplikaciji, te pomoćne materijale za lakše korištenje.

Riječ je o web aplikaciji, što znači da će joj se pristupati samo uz pomoć računala ili drugog uređaja (tableta, mobitela) s internetskom vezom i internetskim preglednikom, kao što su Chrome, Firefox i drugi. Instalacija dodatnih programa neće biti potrebna, a web aplikacija bi trebala funkcionirati na svim preglednicima.

Također postoji mogućnost instalacije prikladnih terminala u turističkim zajednicama, kako bi i osobe koje se ne koriste računalima mogle svoje prijave i odjave odraditi na nov način. Obveznici su dužni svoje podatke preuzeti do početka sljedeće godine ili najkasnije do dolaska prvih gostiju.

Više o eVisitoru saznajte na sljedećim stranicama http://business.croatia.hr/hr-HR/Hrvatska-turisticka-zajednica/eVisitor, a YouTube kanal https://www.youtube.com/channel/UCRQ5Bx2JdGhcEtLCE5eze7g donosi i prezentacije koje objašnjavaju kako koristiti aplikaciju.

Link na stranicu za prijavu eVisitor

eVisitor: Prijava i odjava turista [.pdf]

eVisitor: Pregled i uređivanje podataka o objektima [.pdf]

eVisitor: Poništavanje-izmjena turista [.pdf]

eVisitor: Financije [.pdf]